ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της πόλης μας είναι τα ιδιαίτερα παραδοσιακά προϊόντα τα οποία και αυτά κρύβουν μια ιστορία.

Τεντούρα

Η γνωστή τεντούρα, ένα ηδύποτο με γλυκιά και ευχάριστη γεύση, όπου παρασκευάζεται με εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως είναι το ρούμι ή το μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο. Η προέλευση του ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και μοσχοβολήθρα επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθων μετά από ένα καλό γεύμα, ως χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας κυρίως στα αλώνια. Ετυμολογική της προέλευση πιθανολογείται στη λατινική λέξη ticturaπου μεταφράζεται ως βάμμα – εκχύλισμα.Μαυροδάφνη

Μια ποικιλία σταφυλιού με φλοιό κυανομελανού χρώματος, με επιδερμίδα χονδρή και ανθεκτική, σάρκα άχρωμη και χυμώδης. Ταυτισμένη με την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού, λίγο μετά τα μέσα του 19 αιώνα, ο Γουσταύος Κλάους έδωσε στο σκούρο σταφύλι της Αχαΐας το όνομα της λατρεμένης του μελαχρινής ντόπιας μνηστής του…..Μαυροδάφνη, ένα κρασί που εμπεριέχει αρώματα και γεύσεις από καραμέλα, σοκολάτα, καφέ, σταφίδες και δαμάσκηνα. Στην Achaia-Claussφυλάσσεται ο παλαιότερος οίνος της Ελλάδας και δεν είναι άλλος από την Μαυροδάφνη του 1873.


Ροδίτης

Μια ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα, καλλιεργείται πλέον σε 32 νομούς, αλλά η ιστορία του οίνου ξεκινά στον νομό Αχαΐας. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία μιας και έχει κουκούτσια αλλά και σαν βρώσιμη είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή.

 

Μοσχάτο Ρίου

Είναι μία από τις παραγωγικές και μεγάλης οικονομικής σημασίας λευκές ποικιλίες οινοποιίας που καλλιεργούνται στη περιοχή μας και παράγει εκτός των άλλων τον ομώνυμο οίνο Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε).Θεωρείται συγγενής ποικιλία με τη γαλλική Muscat de Frontignan. Ο φλοιός έχει πρασινοκίτρινο χρώμα, η επιδερμίδα του είναι μετρίου πάχους και η σάρκα είναι μαλακή, άχρωμη και χυμώδης, με χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φυσικών γλυκών, αλλά και για επιτραπέζιους ξηρούς και ημίγλυκους οίνους.


Λουκούμι

Το λουκούμι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αχαϊκής παράδοσης.Το μοναδικό αυτό γλυκό παρασκευάζεται από αγνά υλικά, έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική βελούδινη υφή. Σερβίρεται σε κομμάτια σχήματος μικρών κύβων και συχνά εμπεριέχει αμύγδαλο και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις, όπως είναι το τριαντάφυλλο, περγαμόντο και η μαστίχα. Ήδη από το 1850 στην περιοχή της Πάτρας ανθούν εργαστήρια λουκουμιών και το έδεσμα κατακτά επάξια μια θέση ανάμεσα στις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Κράτηση Τώρα
Φορτώνει...
Ουπς!
Τρέχετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που δεν υποστηρίζουμε πλήρως. Κάντε αναβάθμιση σε αυτό για καλύτερη εμπειρία.
Ο δικτυακός τόπος μας λειτουργεί καλύτερα με το Google Chrome.
Πώς να αναβαθμίστε το πρόγραμμα περιήγησης