ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Καρναβάλι…..η δημιουργία του οφείλεται σε πρόσμειξη διάφορων πολιτιστικών στοιχείων: α) πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα του ελλαδικού χώρου και της Πάτρας β) επιρροές από τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία και τα γειτονικά Επτάνησα γ) καινοτομίες που προέκυψαν στη διάρκεια καρναβαλικών εορτασμών στην Πάτρα. Ως προς το πρώτο, το καρναβάλι, όπως και οι περισσότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια συνδέονται με αρχαίες παγανιστικές εκδηλώσεις και ιεροτελεστίες, όπως αυτές προς τιμή του Διονύσου. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι πιστοί με ειδικές γιορτές επικαλούνταν τη θεότητα, η οποία θεωρείτο πως ξαναγεννιόταν για να φέρει και πάλι την Άνοιξη. Παρεμφερείς εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και μετά την εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Το διάσημο καρναβάλι της πόλης δονεί σε έντονους ρυθμούς διασκέδασης καθ’ όλη την διάρκεια του. Κέφι, ευρηματική διάθεση και αστείρευτη ζωντάνια είναι τα κύρια συστατικά εδώ και 180 έτη, κάνοντας ξεχωριστή και μοναδική την κάθε χρονιά.

Κάθε χρόνο η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Μια σειρά από πάρτι, χοροί και συναυλίες δομούν το εορταστικό πρόγραμμα που κορυφώνεται με τη νυχτερινή "ποδαράτη" παρέλαση του Σαββάτου και τη φαντασμαγορική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής. Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετέχουν αυθόρμητα και δημιουργικά στις ετοιμασίες και στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού. Όλη αυτή η διασκεδαστική και ψυχαγωγική διάθεση προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι είτε παρακολουθούν είτε λαμβάνουν μέρος και οι ίδιοι στα δρώμενα.

Οι χοροί, τα μπουρμπούλια, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού το οποίο ολοκληρώνεται την τελευταία Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση των πληρωμάτων που συμμετέχουν κάνουν πραγματικά συναρπαστική την κάθε στιγμή μικρών και μεγάλων.

Τα Μπουρμπούλια πλαισιωμένα με μυστήριο αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του Πατρινού Καρναβαλιού, που διέτρεξαν όλη την ιστορία του και συνεχίζουν. Τα Μπουρμπούλια αναδεικνύουν την κάθε γυναίκα που συμμετέχει ως τον απόλυτο κυρίαρχο ενός ιδιότυπου γεμάτου μυστήριου καρναβαλικού φλερτ, εφόσον όλες οι γυναίκες υποχρεούνται να φοράνε ένα μαύρο λεπτό μακρύ ρούχο με κουκούλα -το Ντόμινο- και μάσκα που επιτρέπει να φαίνονται μόνο τα μάτια. Τα Μπουρμπούλια γεννήθηκαν μέσα από τους κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής και αποτέλεσαν την μοναδική "απόδραση" της γυναίκας μέσα στον χρόνο.

Το Κυνήγι Του Χαμένου Θησαυρού συγκροτούνται είτε από μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών είτε από παρέες στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, συνάδελφους στη δουλειά ή γνωστούς στη γειτονιά. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν ερωτήσεις από ιστορία, φιλολογία, μαθηματικά ή από πρακτικές γνώσεις, ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων κι ότι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Οι επιδόσεις των ομάδων στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται κι έτσι αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής.Τα τελευταία χρόνια στα μέλη τους περιλαμβάνονται κι άτομα από άλλες πόλεις που θέλουν όχι απλά να παρακολουθήσουν το πατρινό καρναβάλι άλλα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του.

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Πάτρα εξαιτίας και της επιρροής του καρναβαλιού. Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης. Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας. Άλλοτε εκείνες της ημέρες πριν την Αποκριά στην Πάτρα αναβίωνε μια χαρακτηριστική παράδοση, "ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς". Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.

Η κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού η Μεγάλη Παρέλαση όπου προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν χωρίς τελειωμό οι ομάδες του κρυμμένου θησαυρού. Παρά την ικανοποιητική ροή που επιτυγχάνεται η παρέλαση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων (35.000-40.000 τα τελευταία χρόνια), διαρκεί αρκετές ώρες. Διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά, όπως κι αυτή του Σαββάτου, από το εθνικό δίκτυο. 

Η Τελετή λήξης έρχεται με την παραδοσιακή καύση του άρματος του Καρνάβαλου με συναυλίες, χορούς, αποχαιρετισμό στο καρναβάλι που τέλειωσε, αναγγελίες για το επόμενο και πολλά- πολλά πυροτεχνήματα. Γίνεται στο λιμάνι το βράδυ της Κυριακής και μεταδίδεται, επίσης, τηλεοπτικά.

Για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της καρναβαλικής περιόδου πατήστε εδώ

Κράτηση Τώρα
Φορτώνει...
Ουπς!
Τρέχετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που δεν υποστηρίζουμε πλήρως. Κάντε αναβάθμιση σε αυτό για καλύτερη εμπειρία.
Ο δικτυακός τόπος μας λειτουργεί καλύτερα με το Google Chrome.
Πώς να αναβαθμίστε το πρόγραμμα περιήγησης