Πάτρα….μια πόλη ιστορική, με πλούσιο παρελθόν, πατρίδα πολλών πρωθυπουργών (Στ. Γονατάς, Δ. Γούναρης, Γ. Παπανδρέου, Α. Μιχαλακόπουλος, Π. Καννελόπουλος, Κ. Στεφανόπουλος) καθώς και γενέτειρα του Κωστή Παλαμά και άλλων μεγάλων του πνεύματος και των τεχνών.

Ιδρύθηκε από τους Αχαιούς της Σπάρτης όταν εκδιώχθηκαν από τους Δωριείς, οι οποίοι με επικεφαλής τον Πρευγένη και το γιo του Πατρέα ήρθαν στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής.

Από τους Ίωνες ολόκληρη η Αχαΐα ονομαζόταν ως τότε Ιωνία, αλλά και Αιγιαλός είτε από το βασιλιά της Σικύωνος Αιγιαλό είτε γιατί εκτεινόταν κατά μήκος του αιγιαλού. Οι Ίωνες αρχικά κατέφυγαν στην Αθήνα και από εκεί στη Μικρά Ασία, όπου ίδρυσαν δώδεκα πόλεις, την Ιωνική Δωδεκάπολη, σ’ ανάμνηση των δώδεκα πόλεων που άφησαν πίσω τους. Ο Πρευγένης με τον Πατρέα συνένωσαν τρεις ιωνικές πολίχνες, την Αρόη, τη Μεσάτι και την Άνθεια και με κέντρο την Αρόη ίδρυσαν μία νέα πόλη, τις Πάτρες, που έλαβε το όνομά της από τον Πατρέα.

Η πόλη αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς κατακτητές, Ρωμαίοι, Γαλάτες, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι την κατέκτησαν διαδοχικά, λόγω του λιμανιού της. Μετά την απελευθέρωση η Πάτρα αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω του εμπορίου που διεξαγόταν από το λιμάνι της. Όμορφα νεοκλασικά κτίρια κοσμούν την πόλη, της οποίας οι δρόμοι καταλήγουν στην θάλασσα και η βιομηχανία αναπτύσσεται σταδιακά ενώ η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή είναι έντονη.

Σήμερα με τουλάχιστον 213.000 κατοίκους, τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, αποτελεί πύλη προς την δύση χάριν στην γεωγραφική της θέση και κυρίως λόγω του λιμανιού της, το οποίο συνδέει την χώρα με πολλά λιμάνια της Ιταλίας. Ένα ακόμα προνόμιο που της δίνει είναι η εύκολη πρόσβαση στους τρεις μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και την Επίδαυρο. Καθιστά την Πάτρα «πέρασμα» χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

Έχει σωστή ρυμοτομία, πολλά νεοκλασικά κτίρια, δεκάδες εντυπωσιακά μνημεία, σπίτια με καμάρες που σχηματίζουν στοές στα πεζοδρόμια που κοσμούν την πόλη και της δίνουν το ιδιαίτερο ύφος και χρώμα. Μία πόλη με το βλέμμα της στραμμένο στην δύση, εκεί που όταν δύει ο ήλιος, χαρίζει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της Ευρώπης.

Η Πάτρα είναι μια πόλη που εξελίσσεται διαρκώς, ευνοημένη με ένα εύκρατο-ήπιο κλίμα, εύφορη γη, διάσπαρτη με μνημεία μεγάλης πολιτισμικής αξίας, αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες όλο το χρόνο, προκαλεί τον κάθε επισκέπτη να την ανακαλύψει…

Κράτηση Τώρα
Φορτώνει...
Ουπς!
Τρέχετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που δεν υποστηρίζουμε πλήρως. Κάντε αναβάθμιση σε αυτό για καλύτερη εμπειρία.
Ο δικτυακός τόπος μας λειτουργεί καλύτερα με το Google Chrome.
Πώς να αναβαθμίστε το πρόγραμμα περιήγησης